WITAMINA C

WITAMINA C

Popularna, wspaniała, obecna w wielu warzywach i owocach. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę jak ważna jest witamina C. Można nią leczyć  niemalże wszystkie choroby. Kiedy coś nas boli, kiedy jest infekcja, zmniejsza działąnie stresu, pomaga w gojeniu się ran, działa antytoksycznie , pomaga w przyswajaniu żelaza, nawet kiedy ugryzie Cię komar…Ważne jest, aby dostarczyć  ją w odpowiednio dużych dawkach, mam tu na myśli nawet kilkadziesiąt gram, a nie tak jak aplikują nam w tabletkach 200-1000 mg. Kiedy czuję, że coś mi dolega lub komuś z mojej rodziny robię w warunkach domowych liposomalną wit. C wg konkretnego przepisu, przyrządzam 50 GRAMÓW. W niektórych krajach można kupić liposomalną witaminę C, u nas niestety nie.  W Japonii witaminę C podaję się standardowo dożylnie przed i po zabiegach w szpitalach, aby organizm łatwiej radził sobie ze stresem na skutek zabiegu, u nas podaje się antybiotyk ” osłonowo”. Oczywiście cały czas piszę o naturalnie występującej w przyrodzie witaminie C, a nie o jakimś syntetyku wyprodukowanym sztucznie przez firmy farmaceutyczne. Zawsze najlepiej jeść te owoce i warzywa, które mają witaminy C najwięcej Najbogatszym źródłem witaminy C są owoce róży, owoce aceroli, czarna porzeczka, czerwona papryka, warzywa kapustne i natka pietruszki. Należy jednak pamiętać, że najwięcej witaminy C zawierają surowe warzywa i owoce.