CO  TO JEST  I SKĄD  WZIĘŁA  SIĘ   JAGODA  ACAI

CO TO JEST I SKĄD WZIĘŁA SIĘ JAGODA ACAI

Dr Alexander G. Schauss od 40 lat zajmujący się nauką o żywieniu i medycyną roślinną zainteresował się niezwykłym owocem jakim jest jagoda acai ( czyt.asai ). Stosunkowo niedawno, bo dopiero w 1995 r rozpoczął prace badawcze nad tym owocem, dla porównania właściwości granatu znane są od 5 tysięcy lat.

Owoc acai pochodzi z palmy rosnącej w bardzo trudnych warunkach, narażony na bardzo silne nasłonecznienie na terenach zalewowych w Amazonii. Rdzenni mieszkańcy lasów amazońskich od tysiącleci traktują ją jako główne źródło pokarmu, ponieważ zawiera niezwykłe właściwości odżywcze, ale my poznaliśmy acai niedawno. W Amazonii acai stanowi ważny składnik codziennej diety, je się ją na śniadanie, obiad, kolację, jako dodatek do deserów. Historia tej palmy i jej wspaniałego miąższu zaczyna się w dorzeczu Amazonki, historia owocu zawierającego w sobie najwięcej przeciwutleniaczy spośród wszystkich poznanych owoców na całym świecie jest opisana w książce dr Schauss’a.